Notre Dame

Notre Dame Parijs

Notre Dame Parijs

Op een klein eiland in hartje Parijs, het Île de la Cité, ligt de monumentale gotische kathedraal de Notre Dame, wereldberoemd geworden door het boek van Victor Hugo; ‘de Klokkenluider van de Notre Dame’ uit 1831. In de kathedraal kun je drie relikwieën van Christus bewonderen: een stukje van het kruis, één van de nagels waarmee de kruisiging plaatsvond en de doornenkroon.

Een speciale plek

Het Île de la Cité heeft altijd een speciale aantrekkingskracht gehad en men kende er religieuze betekenis aan toe. Voor de Kelten was deze grond zelfs heilig! De Romeinen bouwden er een tempel, later kwam er een Christelijke basiliek, vervolgens een Romaanse kerk en uiteindelijk dus de Notre Dame. Onder Bisschop Maurice de Sully werd in 1163 gestart met de bouw van de kathedraal.

Bekijk nu de beste Parijs vakantie aanbiedingen

Het moest een gigantisch bouwwerk worden, in overeenstemming zijn met de status van de hoofdstad van Franse Koninkrijk, en de bouw duurde dan ook bijna 200 jaar; pas in 1345 was het klaar. In de loop der eeuwen werden er wel aanpassingen aan het bouwwerk gedaan, zoals de 90 meter hoge spits in de 19 e eeuw ontworpen door Viollet le Duc. De prachtige roosvensters zijn ook uit verschillende perioden afkomstig. Vooral het noordelijke venster uit de 13 e eeuw, met een doorsnede van 13,1 meter, is schitterend.

Westgevel

De rijkelijk versierde buitenkant aan de westelijke zijde is ook erg mooi om te bekijken. Je ziet er drie enorme portalen, met daarboven de ‘galerij der koningen’ en daarboven weer de beroemde waterspuwers en groteske beelden.




De portalen zijn het Mariaportaal, het Portaal van het Laatste Oordeel en het Anneportaal, met daaromheen beeldhouwwerken van bisschoppen en Bijbelse figuren.

De koningsgalerie is een rij met beelden van de koningen van Juda die de verbintenis vormen tussen de Kerk en de Franse monarchie. De Middeleeuwse waterspuwers werden niet alleen ter decoratie aangebracht; ze functioneren als waterafvoer zodat het regenwater niet langs de gevel loopt.

Op de balustrade zie je de drôleries van de Galerie des chimères. Het zijn groteske beelden die waarschijnlijk dienden als afschrikking van demonen. In de 18e eeuw werden de originele beelden verwijderd en vervangen.

Toegang

Openingstijden: 10.00-18.30 (april-september), 10.00-17.30 (oktober-maart)

De toegang tot de kerk is gratis, wil je de toren beklimmen dan is de prijs € 8. Jongeren tussen 18-25 betalen € 5 en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis.