Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is echt één van de ‘must sees’ als je naar Parijs gaat. De karakteristieke boog staat aan de Place Charles de Gaulle en is een monument om de Franse soldaten die in de diverse oorlogen hebben gevochten, te eren.

Geschiedenis van de Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

Na de overwinningen in de veldslagen bij Merango en Austerlitz gaf Napoleon Bonaparte in 1806 opdracht tot het ontwerp en de bouw van de triomfboog. Het ontwerp is van Jean-François Chalgrin. In eerste instantie wilde men de boog op de Place de la Bastille bouwen, maar uiteindelijk werd gekozen voor het Place de l’Étoile, achter de Champs-Élysées. In 1971 werd de naam van het plein veranderd in Place Charles de Gaulle. De bouw van het 50 meter hoge bouwwerk duurde, door problemen met de fundering, wel erg lang en werd pas voltooid onder koning Lodewijk Filips in 1836. Napoleon zelf is pas onder de boog door gegaan toen hij al overleden was en er onderdoor gedragen werd.

Bekijk nu de beste Parijs vakantie aanbiedingen

Sindsdien doet de Arc de Triomphe dienst als oorlogsmonument. Ook de eerste onbekende Franse gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog ligt onder de boog begraven. Als er herdenkingen zijn, vinden deze meestal plaats bij de Arc de Triomphe en worden er kransen en bloemen gelegd.

Grote triomfboog

Arc de Triomphe Parijs

Arc de Triomphe Parijs
De Arc de Triomphe is met haar 50 meter hoogte een enorm bouwwerk en de op 1 na grootste triomfboog ter wereld. De boog is zó groot dat na de Eerste Wereldoorlog piloot Charles Godefroy er met zijn vliegtuig onderdoor vloog als eerbetoon aan de gesneuvelde piloten.

Karakteristiek is natuurlijk de gigantische boog met de 30 schilden tegen het ‘plafond’ waarop de grote overwinningen van Napoleon genoemd worden. Daarnaast worden 558 van zijn belangrijkste generaals vermeld. Tegenwoordig is het plein Charles de Gaulle een belangrijk verkeersknooppunt in Parijs. Er komen wel 12 grote straten op uit, waaronder de beroemde avenue Champs Elysees.