Fietsen in Parijs

Bij Parijs denk je niet direct aan een fietsvakantie. Toch is er de laatste jaren veel verbeterd qua infrastructuur ten behoeve van fietsers in de Franse hoofdstad. Honderden kilometers fietspaden van goede kwaliteit zorgen ervoor dat je met de fiets veelal sneller op plaats van bestemming bent dan met de auto of metro!

Fietsen in Parijs; de stad ligt aan je voeten

Fietsen in Parijs

Fietsen in Parijs

Een groot pluspunt van de fiets is dat je veel meer ziet en geniet van de stad, bovendien zijn de mogelijkheden voor tochtjes onbeperkt. Je kunt uiteraard op eigen houtje rondpeddelen en alle hoekjes en gaatjes van de stad verkennen, maar je kunt ook meedoen aan georganiseerde fietstours met een Nederlandstalige gids. Je kunt dan deelnemen aan fietstochten van variabele lengte om bijvoorbeeld de highlights van Parijs te zien. Er zijn zelfs Nederlandse fietsenmakers in de lichtstad, dus ook als je geen Frans spreekt kun je terecht om je fiets te laten repareren.

Bekijk nu de beste Parijs vakantie aanbiedingen

Fiets huren in Parijs

In de meeste gevallen neem je niet je eigen fiets mee op vakantie. In Parijs kun je om een fiets te huren kiezen uit twee mogelijkheden; je huurt gewoon een fiets bij een fietsenverhuurder, of je maakt gebruik van Vélib, het fietsplan van de Franse hoofdstad. Vélib is een handig systeem waarbij je overal in de stad een fiets kunt ‘pakken’ die je op plaats van bestemming weer wegzet. Het systeem bestaat uit fietsrekken met herkenbare grijze fietsen en een soort ‘parkeermeter’. In totaal zijn er ongeveer 20.000 fietsen beschikbaar in 1800 stations. Met je creditkaart koop je ter plekke een abonnement voor een dag (€ 1,70) of een week(€ 7,50). Je betaalt vervolgens voor de tijd dat je de fiets gebruikt. Zet dus, ook als je een weekabonnement hebt, je fiets in een station als je hem niet gebruikt. Een fiets stelen is geen optie, want je betaalt in het begin een borg van € 150,- die je snel teruggestort krijgt als je abonnement is afgelopen en je de fiets netjes hebt ingeleverd.
Wil je voor een langere tijd een fiets, dan is een fiets huren op de ouderwetse manier waarschijnlijk voordeliger. Groot voordeel is dat je dan je fiets gewoon bij je kunt houden en niet steeds in een station hoeft te parkeren.

Tip ; zorg voor een goede kaart van Parijs zodat je niet verdwaald!