Louvre

Louvre Parijs

Louvre Parijs

Kunstliefhebbers gaan, als ze in Parijs zijn, natuurlijk naar het Louvre. Dit gigantische museum is gevestigd in een voormalig koninklijk paleis en biedt huis aan zo’n 35.000 kunstwerken waaronder de wereldberoemde stukken als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo.

Indeling van het Louvre

Het Louvre is enorm groot, 60.000m2, en omvat een uitgebreid collectie; van kunstvoorwerpen uit de oudheid tot moderne kunst. Om het wat overzichtelijker te maken is deze collectie ingedeeld naar herkomst of periode. Zo zijn er zalen of vleugels met Griekse kunst, Egyptische kunst, Romeinse kunst en Europese schilderijen en beeldhouwwerken, maar er is ook een afdeling helemaal ingericht met ‘Objects d’Art’ zoals porselein, klokken en zelfs meubels.

Bekijk nu de beste Parijs vakantie aanbiedingen

Het Louvre is zó groot dat je niet alles kunt zien in één dag. Om zoveel mogelijk uit je bezoek aan het Louvre te halen, is het slim je vóór het bezoek wat te verdiepen in de verschillende afdelingen en kunststukken, om te bepalen wat je graag wilt zien.

Geschiedenis

We noemden het al even; het museum is gevestigd in een voormalig paleis. Maar de geschiedenis van het prachtige bouwwerk gaat nog veel verder terug; al in de 12 e eeuw bouwde Fillip II hier een fort ter bescherming tegen de Vikingen. Later (14 e eeuw) werd in het kasteel de schatkist onder gebracht en legde Karel V er zijn bibliotheek aan. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het kasteel zwaar beschadigd en waarna het zelfs werd afgebroken.
In de 16 e eeuw werd het bouwplan van Pierre Leskot verwezenlijkt; vier vleugels rondom een ruime binnenplaats. Deze ‘Cour Carrée’ vormt de huidige ‘Sully-vleugel’. Koning Frans I legde toen ook de basis voor de kunstcollectie. Hij kocht de Mona Lisa en andere werken aan.

In de loop der tijd werden er vele uitbreidingen aan het Louvre gebouwd, zoals de Tuilerieën, het paleis dat Catherina de Medici liet aanleggen. Door aankopen van de koningen en door schenkingen groeide de collectie snel. Lodewijk XIV besluit echter zijn residentie naar het Paleis van Versailles te verplaatsen waardoor het Louvre zijn functie als koninklijk paleis verloor. Tijdens de Franse Revolutie, in 1793, werd de collectie voor het eerst opengesteld voor het publiek.

Toegang tot het Louvre

Openingstijden: dagelijks van 09.00 – 18:00 uur, woensdag en vrijdag tot 21.45 uur, dinsdag gesloten.

Entree: Volwassenen: €9,00, jongeren tot 18 jaar en gehandicapten gratis. Tip: Elke 1e zondag van de maand gratis entree!